söndag 27 december 2009

Hemma igen!

...efter en av de värsta resor jag har varit med om.

Vi har varit hemma hos min familj i Värmland en vecka och firat jul. Snön låg vit och stämningen var mysig, maten var jättegod och julklapparna perfekta. Synd att minnet av det trevliga julfirandet skulle grumsas av en så tråkig avslutning: hemresan.

Resan med tåg från Karlstad till Köpenhamn igår skulle ta sammanlagt 7 timmar, med endast ett byte i Göteborg.
Det tog 15,5 timmar.

Tåget kom iväg kl 13 som det skulle, och trots det massiva snöfall som varit under natten försäkrade konduktören oss att det inte skulle ge problem, för "det här tåget är bra, det klarar av snön". Vi kom dock inte längre än till Säffle förrän tåget stod still i mer än en timme pga. att ett mötande tåg hade fastnat i snömassorna. Nåväl. Vi kom så vidare till Mellerud (halvvägs till Gbg), men därefter kunde tåget inte komma längre söderut för ett träd hade vält över en ledning. Konduktören uppmanade oss att packa ihop våra saker och förbereda oss på att istället få åka buss mot Gbg...men det behövdes 5 bussar och de kunde dessvärre endast framskaffa 3. Lite senare kom nya besked i högtalarna - de tyckte att vi skulle stanna kvar i tåget eftersom väglaget var så dåligt att bussarna inte heller kunde köra. De beslutade sig för att vända tåget (!) och åka tillbaka till Karlstad och därefter ta spåret öster om Vänern istället, via Degerfors och Skövde, till Gbg.

Sagt och gjort....men en olycka kommer sällan ensam, så mellan Åmål och Säffle körde tåget på en älg! Så stod vi stilla igen. Lokföraren och konduktören fick ta bort de värsta köttslamsorna och lappa fronten på loket som hade skadats.

När vi åter kom till Karlstad kl. 19 var vi ganska trötta, men vi tyckte inte att det var någon idé att kliva ur tåget och gå tillbaka till min mammas lägenhet - vi ville ju hem till Köpenhamn. Sex timmar hade vi spenderat på att komma ingenstans.

Resten av tågresan mot Gbg gick smärtfritt, men vi missade såklart anknytningståget mot Köpenhamn med flera timmar, så de satte in bussar istället. Ja, till Malmö ja. "Ni som ska till Köpenhamn har ju Öresundstågen, de kör hela natten". Jo, förvisso - men bara en gång i timmen, och av erfarenhet vet jag att tågstationen i Malmö är stängd om natten.

Vi höll modet uppe och accepterade situationen hela dagen utan att klaga, men när vi insåg att vi skulle missa Öresundståget kl. 02:22 med bara tre minuter fick jag nog. Jag försökte ringa till SJ för att övertala dem om att be tåget att vänta på oss, eller alternativt få bussen att köra ända till Köpenhamn eller bjuda oss på taxi hem. En hel timmes väntan ute i kylan med många kg packning mitt i natten i Malmö efter den resa vi hade varit igenom kändes inte som ett acceptabelt alternativ.

Mannen på tåginformationen försökte att vara så vänlig och förstående han kunde "...Jag förstår hur ni känner, jag skulle ha gjort det samma i er situation -blablabla- men vi kan inte göra något nu, ni får helt enkelt gilla läget och ta tåget 03:22". "Ni får ersättning för biljetterna, kom ihåg det!". Jamen, pengar spelar ingen större roll - vi vill ju bara hem! "Om ni vill så kan vi bjuda på en fika i Pressbyrån, bara skicka kvittot till oss". ...Men hallå - Pressbyrån är ju också stängd, precis som stationen och vänthallen! "Öh, oj, ja...men vi kan inte göra något. Ni får ta nästa Öresundståg".

Jahapp. Så stod vi där, jag och Henning och två andra danska resenärer, och huttrade i kylan tills tåget rullade in på stationen. Tåget skulle enligt tabellen gå ända till vår station strax norr om Köpenhamn, så det kändes trots allt OK.
Borde väl ha fattat att det inte skulle gå helt så lätt....Ett annat tåg hade spårat ur på Østerbro, så plötsligt blev vi återigen förvisade till buss. Den sista kilometern fick vi gå, släpande vår tunga packning. Klockan 04:40 imorse kunde vi äntligen låsa upp dörren här hemma, ganska utmattade. Vi sov till kl. 14 idag. Känner mig helt groggy nu.
Det kommer nog att dröja ett tag innan jag vågar resa med SJ om vintern igen.....CO2-vänligt eller ej, nästa gång tar jag flyget!

Tror jag visar de utlovade korten imorgon istället...eller kanske senare ikväll om jag orkar. Nu ska jag dega lite framför TV'n. :)
Tjingeling!

9 kommentarer:

Karina Beck sa...

Stakkels jer!!!!! Jeg håber at i nu har lidt mere ferie og kan slappe af!

Muffin sa...

Usch, vad trist - vilken gräslig resa det verkar ha varit! Tur att ni inte visste från början hur det skulle bli.
Skönt att ni är väl hemma nu i alla fall och att julen trots allt verkar ha varit bra.
Pussåkram!

Ulrica sa...

Det där är SJ i ett nötskal att de aldrig lär sig! Stackars er!

Jeanette Wallén sa...

Fy fasiken, vilken resa!! :( Förstår frustrationen...

*stora kramar*
Tett

Morfen sa...

Fy faderuttan din stackare!! Välkommen hem igen! :)

Linda/Gulligullan sa...

Fy fabian vilken hemsk resa!!! Att saker och ting händer som ligger utanför deras kontroll är väl en sak, men att inte kunna hjälpa er där mitt i natten i Malmö. Hade jag vetat om det så hade jag kört ner i ilfart till stationen så hade ni fått värma er i bilen.

Petra/Paradise sa...

Fan va förbaskad jag blir nu!!
Så jävla tråkigt att man liksom inte kan ringa någon..ringa å klaga å vips, ett knäpp med fingret så står (som plåster på såren) en limousin framför er å som kör er eeeeenda hem!
*grr* Jag fattar ändå inte. Att ett sådant snöoväder borde orsaka sån enorm kaos? Det är ju typ inte första året det snöar så här..Å vi bor ju i Sv för guds skull!
Jag förstår om det blir kaos i Spanien när det faller 2cm snö där..men inte här i vårat avlånga land..
*suck*
Nåväl. Jag ska förvisso inte säga så mycket..jag vet ju inte hur tåg å bussar körs, för jag kan ju inte göra det bättre ;)
Tack å lov att ni slutligen kom fram HELA!
...Detta är ju förvisso ett gott tecken på att ni inte borde bo där nere i Danmark ;)

Kramisar å god fortsättning på dig!!

Jenny sa...

Nämen stackare! Vilken hemsk resa. Hoppas att ni har återhämtat er nu!

Anonym sa...

hold da op en tur !!
god bagjul og godt nytår :)
håber du har det godt :) og at vi kan ses i det næste år.
knus